23 Eylül 2019 Pazartesi

Ağaç Ev Sohbetleri - 4


Özgür olduğunuzu düşünüyor musunuz? Özgürlük sizin için ne anlam ifade ediyor? Size göre özgür olmanın sınırı nedir?

Son yıllarda fazlaca anılır oldu özgürlük. Herkes özgür olmak istiyor. Kimse bana karışmasın, her istediğimi yapayım; ahlak kuralları, etik anlayışı, anne baba sözü olmasın, ne dilersem onu yapayım gibi bir istek ortaya çıktı.

Özgürlük, Amerika'da yaşanılan hayat diye düşünüyorum. Herkes istediğini yapıyor. Herkes istediğine inanıyor. İstediği gibi yaşıyor. Devlet bile buna engel değil. Lakin ben bu özgürlüğü istemiyorum. Bu kadar özgür ve ahlaki değerlerden yoksun olmak beni rahatsız ediyor.

Kendi ahlak anlayışıma yakın bir topluluk beni daha rahat hissettiriyor. İnsan kendi görüşünden insanları etrafında görmek istiyor. En azından ben öyleyim. Bazı ahlaki değerlerin korunmasını seviyorum.

Kendimi çok fazla özgür bırakmamaya gayret ediyorum. Özgürlüğümden vazgeçmiş biriyim.

Benim özgürlük anlayışım; düşüncelerimde özgür olabilmek, istediğim gibi düşüncelerimi ifade edebilmek, istediğim mesleği seçebilmek, hayatımı yönlendirebilmek. Bunları yaparken de kendi seçtiğim inanış ve etik kurallarına uymak. Özgürlük, kendine ait bir alanın olması. Bir oda, bir masa belki..

Bunun yanında, yan taraftaki komşumun yüksek sesle müzik dinleme özgürlüğü olmamalı. Onun özgürlüğü benim sessiz kalma özgürlüğümü kısıtlamamalı.

Bir mümin için en büyük özgürlük, yatsı namazını kıldıktan sonradır mesela:) Bütün gün üzerine farz olan namazları kılmıştır ve görevlerini yerine getirmiştir. O saatten sonra istediği gibi yatar, çayını içer, dinlenir, istediği zaman uyur.

Mesela müslümanlık, özgürlükten kendi isteğinle vazgeçmektir. Her istediğini yapmamaya karar verirsin. Haram ve helal sınırların vardır ve bu seni mutlu eder.

Özgür olmanın sınırı hayattaki ahlaki değerlerin ve bir başkasının özgürlüğünü kısıtlamamaktır.

Benden bu kadar. Düşüncelerinizi okumak için sabırsızlanıyorum :)

Edischar

23 yorum:

  1. Yaaa ne güzel yazmışsın. Özgürlüğü çok güzel ifade etmişsin gerçekten. Hele şu yatsı namazı örneği tam doğru 😂 Ben de yatsıyı kıldıktan sonra her işimi hallettim diye mutlu oluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgürlüğü fazla uzakta aramaya gerek yok :D

      Sil
  2. Çok güzel olmuş... Kesinlikle yazdıklarına katılıyorum!

    YanıtlaSil
  3. Çok güldürdün.:)) Yatsı namazı örneğini çok sevdim. Özgürlüğe dair düşüncelerin de çok güzel. :))) diğer yazıya katılamadım galiba bu hafta çifte yayın paylaşacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :D tabiki istediğiniz gibi paylaşım yapabilirsiniz :)

      Sil
  4. Sınırsız bir özgürlük daha da karmaşık şeylerin ortaya çıkmasına sebep olabilir, dinimizde bu yüzden bazı konularda sınırlamalar getirilmiş aşırıya kaçmamak için. Beğenerek okudum elinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yazmışımda:D Ben özgürlüğü bu şekilde görmesem de - zaten benim özgürlük anlayışım çok ütopik - güzel bir özgürlük bakış açısı:)

      Sil
    2. Hemen senin düşüncelerini okumaya geliyorum Zeynep :)

      Sil
  6. Aynı düşünmemize sevindim İlkaycigim :)

    YanıtlaSil
  7. işte bir avrupa gibi olabilsek bu senin sölediklerin olcak yanii :)

    YanıtlaSil
  8. GERİ DÖNDÜM HEMEN YAZIYORUM BENDE...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık karikatürü çok beğendim :)

      Sil
  9. Ne güzel ve içten paylaşmışsın görüşlerini. İşte budur özgürlük:) Ama herkesin özgürlüğü olmalı. Amerikalı bir arkadaşa senin fikirlerin ters gelebilir. Onun özgürlüğü devletinin ona karışmamasında. Onun da, inananın da, inanmayanın da inanç ve düşünceleri baskı altına alınmamalı, her birey eşitlik ve adalet ilkeleri doğrultusunda özgürlüklerinin tadına varmalıdır.
    Etik değerler konusu, kişiye ve toplumun kültürel özelliklerine göre değişebilir.
    Mantıken mümin özgür değildir. Çünkü o düşünce ve davranış bakımından Allah'a teslim olmuştur. İnancı kuvvetli insanlara saygı duyarım. Ancak özgürlük denilince benim aklıma daha ziyade fikirlerini beyan ettiler, söylediler, yazdılar, çizdiler diye zulüm görenler geliyor. Bu konuda mümin olsun, ister puta tapsın, sağcısı, solcusu, etnik ayrılıkçısı yasalara ters bir eylemde bulunmayıp düşüncelerini değişik yollarla ifade ettiklerinde zulüm görmesinler, özgürce yapsınlar bunu. Çünkü toplumu geliştirir özgür fikirler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otorite ne kadar başka görüşleri özgürce dile getirmeye izin verir bilemiyorum :) Hayallerimizde özgürüz işte :)

      Sil
  10. Herkesin aklına özgürlük deyince farklı şeyler gelir.Kimisinin aklına istediğin gibi giyinmek,kimisinin aklına istediği kitabı okumak.Özgürlüğü çok güzel anlatmışsınız.Ah özgürlük...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorum için, beğenmenize sevindim :)

      Sil
  11. Ahlaki değerler kavramı da ucu açık bir kavram. Benim hiç rahatsız olmadığım bir davranış başkasına göre ahlaksızlık şeklinde algılanabiliniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, herkes kendini rahat ettiği yerde yaşayabilse o da bir özgürlük :)

      Sil
  12. biraz geç oldu ama ben de yazdım kendi çapımda bir şeyler :))

    YanıtlaSil