6 Ağustos 2019 Salı

Yıldızlara Bilet ! Haydi hep beraber!

Selam millet!

"İç disiplin" diye bahsedip duruyorum. Bugün "iç disiplin nedir?" konusunu hem kendi bilgi birikimim hem de internet araştırmalarımdan faydalanıp biraz daha detaylandırmak istiyorum. Aslında bu iç disiplini ilk olarak Montessori eğitimine giden arkadaşlarımdan duydum. Montessori ise özgün bir çocuk eğitim metodu. Bu konuyu başka bir yayında konuşuruz. Eğitimin ilk günlerinde eğitmenleri, arkadaşlarıma şundan bahsetmiş, "Montessori eğitimi alan çocukların iç disiplini gelişir ve çocuklar dışarıdan bir uyarı almadan hayatları boyunca kendi motivasyonlarını kendi içlerinde bulurlar.".
Örneğin bir çocuk anne babasından sürekli "aferin" veya herhangi bu şekilde övgü içerikli uyarılar alırsa çocuk buna alışıyor ve artık bunları duymak için, başarısı övülsün diye başarmaya başlıyor. Ya da tam tersi yapmadığı şey için anne babası kızıyorsa, çocuk yetişkin bir birey olunca bilin bakalım ne oluyor? Tabiki yalnız kalan yetişkin artık kendi motivasyonunu içinde bulamıyor ve işlerini aksatıyor. Ne onun başarılarını öven biri var ne de yapmadığı için kızan ebeveynleri..

Tahmin edersiniz ki çoğumuz dışarıdan uyarı almadan kıpırdamıyoruz bile. Tembelliğe alışmış toplumumuzdan bahsediyorum. Diğer azınlığı bu konudan tenzih ederim.. Saygı duyuyorum. Ki olmak istediğim kısım çalışkan olan azınlıktır.. Umarım çoğumuz kendimize yönelip bu durağanlıktan şikayetçi olup kendi motorumuzu içeriden ateşleriz!

İç disiplin şu şekilde açıklanıyor; kişinin bazı kuralları benimsemesi ve dış uyarılara gerek kalmadan bu kurallara kendi kendine uyması veya uygulamasıdır. Kısacası kendi kendini yönetme yeteneğidir.

"Her zaman yaptığınız veya yapmak zorunda olduğunuz işleri iki şekilde yaparsınız: Ya onları siz yaparsınız ya da işler kendilerini size yaptırırlar. İç disiplin, sizi iyiye, doğruya, güzele götürür; başarının yollarını açarak ilerlemenizi sağlar. Yapmanız gereken ile yaptıklarınız arasında bir uçurum varsa, genellikle “yumurta kapıya dayanınca” harekete geçiyorsanız, rahatınıza düşkün ve bundan rahatsızsanız iç disiplininizi geliştirmeye ihtiyacınız var demektir.".

Açıkçası ben rahatsız oldum kendi tembelliğimden. Çünkü olmak istediğim biri var. Hayallerim var. Daha gencim ama enerjim yok. Bu ne şimdi? Bir şeyler yapmalıydım. O yüzden bu konuda kendimi motive edici şeyler buldum. Örneğin aşağıdaki gibi beni harekete geçirecek resim bilgisayarımın ana ekranında duruyor ve her bilgisayarı açtığımdan bu soruyu kendime sorup tazelenme işlemine geçiyorum. Plan yapıp bu planıma sadık kalıyorum. 



Şimdi bu konuyu bir tık daha basite indirerek açıklamak istiyorum. Örneğin bir çocuğa annesi her gün yatağı toplamasını söylüyor, toplamazsa kızıyor ya da toplayınca aferin diyor. Şimdi bu çocuk büyüyünce annesi olmadan da yatak toplayacak mı? Büyük ihtimalle salacak bu durumu. Çünkü neden yatağı toplaması gerektiğini bilmiyor. Bunu hayata kazandırmak için, kendimiz için olumlu olanı keşfedip hayatımıza katabiliyoruz.

Örneğin patates kızartması, hamburger, kola üçlemesi muhteşem zevklidir. Ya da pizza, cips vs. Çok eğlenceli biliyorum. Özellikle de dizi, film izlerken. Şimdi tutup da komple bunlardan arındım, "bıraktım abi ya", "Budha bowl hazırlıyorum kendime" diyemem :D ama en iyi ihtimalle neden sağlıklı beslenmem gerektiğini düşünüp hayatıma katabilirim. Kendimi ödüllendirmek için de zaman zaman bu sevdiğim atıştırmalıkları kendime sunabilirim. Tabi eski alışkanlıkların çok çabuk geri geldiğini unutmadan hareket etmek gerek!

Neyse işte bu yayında bir duyuru yapmak istedim. Ben iç disiplinimi geliştirip, kendim için olumlu şeyleri arıyorum ve adım adım ilerliyorum. Ki bunları da sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Bu harekete benimle katılmak isteyen, tembelliğinden ve işe yaramazlığından şikayetçi arkadaşlar varsa bu yazının altına lütfen "Ben de varım" yazın ! Hep beraber ilerlememizi görelim. Şimdilik çok bir beklentim yok. İzleyicim yok neredeyse ama umarım hızlı yayılır ve hep beraber hayatımızdaki olumsuz davranışları olumlusuyla değiştiririz ! İç disiplinimizi arttırırız. Kendimizi keşfe çıkarız.
Yüklerimizden kurtulup, kendimiz için iyi olanı seçeriz! Yıldızlara bile uçarız sevgili arkadaşlar! Başarmak isteyenler?? Hadi o zaman! Aşağıya bir yorum bırakmayı unutmayın ve takipte kalın! Yorumlarınız benim için çok değerli, bol bol yazın lütfen :)

Edischar'dan sevgiler..


















7 yorum:

  1. Kabul edersen ben de varım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman şimdiden 6 ay sonra kendimizi nerede görmek istediğimizi bugün tekrar bir düşünelim, kendimize katmak istediklerimizi hedef listemize ekleyelim ! :))

      Sil
    2. Bu sürecin içinde olacağım için çok mutluyum. Yeni hedefler, yeni heyecanlar ve bunları seninle de paylaşıcam :)

      Sil
    3. Heyecanla bekliyorum !

      Sil
    4. Aslında ortak bazı hedeflerimiz var. İlki ingilizceyi akıcı şekilde konuşmak istiyorum. Bu konuda senin yol haritanı merak ediyorum. İkincisi mesleğimle ilgili bir programı öğrenmek. Üçüncüsü ise görmek istediğim birkaç yerle alakalı. Bunun gerçekleşmesi için bazı beklentilerimin gerçekleşmesi gerekiyor. Bunların dışında belki bazı davranış gelişimi kazanmaya çalışabilirim.
      İç disipilinimi geliştirme yolunda ilk adımı atmış bulunuyorum böylece :)

      Sil
  2. İnanılmazsın. Bu hevesine hayran kaldım. İngilizce için şuan elimde olan çalışma kitaplarından faydalanıyorum. Grammer eksiğim olduğunu fark ettim. Onun üzerinde çalışıyorum, sanırım internetten ders videoları da bulacağım. İngilizce kitaplar okuyarak da inceden bir pratik yapılabilir. Akıcı konuşma konusunu şuan bilemiyorum ama elimdeki metinleri sesli olarak okuyorum :d

    YanıtlaSil
  3. :) haklısın. bizim ülke insanı tembel ve motivasyonsuz. ucunda bişi olmazsa parmakımızı kımıldatmayız. motivasyon için kendimizi insanlardan soyutlamalı yaa. çevre olumsuz etkiliyor.

    YanıtlaSil